Trizs

Trizs község Borsod-Abaúj-Zemplén megye Észak-nyugati sarkában helyezkedik el az Aggteleki nemzeti park szomszédságában. Trizs község a szárazvölgy felső végén, a Csörgős patak mentén, igen régen kialakult magyar település. Írásos adat fennállásáról 1275 óta van, de már előzőleg is lakott terület volt. A környék királyi birtok volt és a királyi őrök, akik az erdőket, vizeket őrizték, települtek meg itt. A környékbeli szlávok anyanyelvükön Strizs elnevezéssel illették a helyet, ami “őri”szót jelent. Ebből adódik a jelenlegi Trizs elnevezés.

Az egykori Gömör vármegyéhez tartozó község határában koraközépkori vasolvasztó telepeket tártak föl a régészeti kutatások, melyek közül az egyik eredeti állapotában kiemelt “bucakemence” ma a rudabányai múzeumban található. Vasolvasztó telepek hagyományos faszénégető telepekhez kapcsolódtak, de a közeli mészkő előfordulások miatt a mészégetés is jelen volt.
Zsindelyes temploma 1825-ben épült késő barokk stílusban, oromzatos déli homlokzattal. Felszentelte a superintendens 1825. szeptember 4-én. Akkor még haranglábon függtek harangjai. 12 m-es zömök tornyát 1910-ben emelték a déli homlokzata elé, rajta fa toronysisak van, és felújították a templomot is. A belső mennyezete fából készült, kazettás jellegű. A 100 kg-os (59 cm) harangot Egry Ferenc öntötte 1902-ben Kisgejőcön, felirata: „Isten segítségével a trizsi egyház részére öntette Demeter Pálné Bodnár Mária.” A 80 kg-osat (53 cm) Seltenhofer Frigyes öntötte Sopronban, felirata: „A trizsi ref. egyháznak ajándékozták Tóth Mihály és neje Fejes Juliánna, 1922. No. 3727.”
http://www.trizs.hu

Fruktárium Vendégház

Tervezés éve: 2008-2009
Megvalósulás éve: 2012
Bruttó szintterület: 240 nm

Az épületegyüttes, az Aggteleki karszt határán fekvő Trizs község főutcájának mentén helyezkedik el. Főtömbje, egyike azoknak a jó aránnyal és igényességgel létrehozott lakóházaknak, melyek a XX. század első évtizedeiben sorakoztak a polgáriasodó faluban. Eszmei értékét emeli, hogy az elmúlt közel egy évszázad során nem alakították át, így napjainkban is híven őrzi a korszak népi építészetének hagyományait. A lakóház folytatásában talpas-vázas sövényfalú, kétosztatú gazdasági épület húzódik. A tér-egységet, nyeregtetős, falazat nélküli szénatároló, a rakodó zárja. Célunk, egy olyan környezet létrehozása volt, ahol a hely bensőséges hangulata és az új funkció által támasztott igények egymásra találnak. A főépületben, valamint a vele szemközti oldalon elhelyezkedő melléképületben összesen 3 db., a modern használat követelményeinek megfelelő, ugyanakkor a múlt lenyomatát őrző szállásegységet hoztunk létre. Jelentősebb beavatkozással alakítottuk át az ingatlan melléképületeit: az egykori istálló helyén, annak idézeteként tervezett új építményben, a vendégek regenerálódását szolgáló funkció kapott helyet, míg az udvar végében húzódó gazdasági épületből fedett-nyitott terasszal bővített közösségi tér lett.
A tervezői magatartás a modern építészet szellemét (őszinteség) tükrözi. A hagyományok megőrzésének útját keresve példázza, hogy az új társadalmi körülmények következtében e haszontalannak tűnő építmények, új funkciók, új lakók számára szükséges életkeretek megteremtésére is alkalmasak lehetnek.
A létesítmény az EU Vidékfejlesztési Alap támogatásával jött létre.
http://oreghazak.hu/munkak/tajhaz/

Koordináták:
Földrajzi szélesség: 48.433333
Földrajzi hosszúság: 20.5
Koordináták DMS:
DMS földrajzi szélesség: 482600
DMS földrajzi hosszúság: 203000
http://www.worldandcitymaps.com/europe/hungary/borsod-abauj-zemplen-county/trizs/

«
»