Krakkó

Krakkó óvárosa gyönyörű, nem véletlenül van benne az UNESCO világörökségben. Krakkóban az óvároson kívül, nagyon érdekes, a zsidónegyed, ahol sétálva, az ember kicsit magába szippanthat a régi idők hangulatából és a zsidó kultúrából. Lehetőség van csak az óváros, vagy a zsidó negyed meglátogatására idegenvezetővel. Ezen kívül, Krakkótól nem messze található Auschwitz, és a Wieliczkai sóbánya, amik ugyancsak kedvelt úticélok.
Ha valamelyik túra felkeltette az érdeklődését, látogasson el a privateguideinkrakow.com oldalra, ahol bővebb információt talál ezekről a kirándulásokról, városnézésekről!
Látnivalók Krakkóban:
A Flórián-kapu
A Királyi kastély
A Posztócsarnok
A város főtere
Auschwitz
Barbakán
Mária-templom
Wawel Székesegyház
Wieliczka Sóbánya
A város főtere, Európa legnagyobb középkori főtere, sokak szerint azt a címet inkább a római Szent Péter tér vagy a velencei Szent Márk tér érdemelné, de Krakkó főtere találtatott a legnagyobbnak, összesen körülbelül 40,000 négyzetméterével.
Az Óvárosban található, és a 13. századra, a tatár támadás utánra (1241) teszik az építését.
A főtér amellett, hogy hatalmas, sok látnivalónak ad helyet, például itt található a 10. században épült Szent Adalbert templom (Kosciol sw. Wojciecha), a Mária-templom, az Adam Mickiewicz (a 19. század legnagyobb lengyel költője) emlékmű, a tér közepén pedig a posztócsarnok, ami egy hatalmas csarnok, tele árusokkal.
A téren mindig nyüzsgő élet van, és galambok is nagy számban lakják a teret, akinek kedve van, etetheti is őket!
A térnek a történelem folyamán is fontos funkciója volt, az út, amelyen a királyok a kastélyba mentek, ezen a téren vezetett keresztül.

A Királyi kastély

A Királyi kastély a Wawel-dombon található, gótikus stílusban épült épület. A mai kastélyt III. Kázmér király (1333-1370) építette, de a dombon akkor már évszázadok óta állt egy kastély, és a területet már több mint 5000 éve lakják.
A koronaékszerek közül, a kard, a Szczerbiec, ma is látható a Királyi kastélyban. A többi koronázási ékszer sajnos a porosz háború során kikerült az országból.
A Wawel-dombra érdemes időt szánni, a kastélyon kívül, számos más érdekes látnivaló is megtalálható itt!

http://magyar.krakowguide.net/latnivalok

«
»