Jósvafő látnivalók

Jósvafő látnivalók

A festői fekvésű település műemléki jelentőségű ófaluja méltatlanul elfeledett népmeséink hangulatát idézi. A természeti mellett építészeti örökségünk számos szép példája tekinthető meg itt. A falu tőszomszédságában, a Törőfej-völgy végében gyönyörű természeti környezetben található a Baradla-barlang kijárata, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság épülete és a környék egyik legnépszerűbb szállodája, a különböző konferenciák, találkozók, összejövetelek megrendezéséhez is kiváló helyszínül szolgáló, impozáns Tengerszem Szálló. Az összesen közel 300 vendégággyal is büszkélkedő község látnivalókban, rendszeres és eseti programlehetőségekben rendkívül gazdag természeti környezete pedig üdítő sétákra, izgalmas felfedező túrákra csábít.
Tengerszem-tó A helybeliek évszázadok óta kihasználták a víz energiáját, hiszen felismerték a környék természeti adottságait. A patakok mentén létesült malmok és a hozzájuk kapcsolódó helyi ipar jelentős mértékben hozzájárult a település fejlődéséhez.
A Törőfej-völgyben, a mai Tengerszem-tó helyén a Klein család 1840-ben létesítette az ún. Felső-malmot, majd a malomárokkal hozzá kapcsolódó villanytelepet, amely 1917-től már a község lakóházait is ellátta villamos árammal. Az 1930-as években létesült a Tengerszem-tó, a Baradla Menedékház és az új turbina.
Kessler Hubert Emlékház A neves barlangkutató helyreállított lakóháza a Baradla-barlang jósvafői kijárata mellett. Az emlékház földszintjén a látogató eredeti dokumentumok és másolatok segítségével megismerkedhet a ház történetével, a Törőfej-völgy fejlődésével, valamint általános képet kap a Baradla kialakulásáról, látványos képződményeiről, feltáró és tudományos kutatásáról, élővilágáról, régészeti leleteiről, védelméről, a munkálatokat végző személyekről, a turizmus fejlődéséről, neves látogatóiról, és arról, milyennek látták a művészek a természet e ritka alkotását.
Az emeleten található Kessler Hubert emlékszobában fényképek, tervek, könyvek, cikkek, festmények, szobrok és egyéb személyes tárgyak idézik fel a Baradla első és legeredményesebb igazgatójának az életét és munkásságát.
Református templom Egy 1399-es Zsigmond-kori ítéletlevél már említ egy kőből épült és erődfallal körülvett templomot. Ez a jelenlegi templom nyugati része. A templom a középkori rész 1793-94 között megvalósított bővítésével nyerte el mai formáját. A templom belsejét festett kazettás mennyezet díszíti, de figyelemre méltó a karzat, a szószékkorona és a padelők díszítése is. Ezek mind-mind a vidék festő-asztalos mestereinek legszebb munkái közé tartoznak, egyben a magyar népi díszítőművészet jelentős emlékei is. A templom és az erődfal felújítására a közelmúltban került sor. A műemlék épület kiváló akusztikája miatt az istentiszteletek mellett számos kulturális programnak is helyet ad.
Harangtorony és fejfás emlékpark A ma itt látható barokkos jellegű, sisakkal ellátott torony 1851-ben épült. A torony harangját 1882-ben öntette a jósvafői egyházközség. A felújított és esténként kivilágított harangtorony fölötti területen kialakított emlékparkban a tájra jellemző, faragott motívumokkal díszített fejfák találhatók.
Református temető A jósvafői temető nevezetességei egykoron a faragott fejfák voltak. Ezeket a sírjeleket ügyes kezű asztalosok, bognárok helyben készítették, és faragták beléjük a megfelelő motívumokat. Napjainkra a temetkezési szokások megváltozása miatt számuk jelentősen csökkent.
Zsidó temető Jósvafőn több zsidó család élt, közel 30 fős közösség. 1944-ben egyik napról a másikra itt kellett hagyniuk mindent, s a túlélők közül sem tért vissza senki. A gazdátlan és elhanyagolt temetőt 1994-ben a Raoul Wallenberg Alapítvány támogatásával állították helyre.
Baradla Galéria A község műemléki védettségű részén, egy hagyományos stílusban felújított népi lakóház három helyiségében működő magángyűjtemény az Aggteleki-karsztvidék és a barlangvilág ihlette művészi alkotásoknak ad otthont. A kiállítási anyag alapját képező művek a településen megrendezett alkotótáborokban készültek.
Látogatható: előzetes bejelentkezéssel, telefonon, vagy személyesen.
Tarczali István Jósvafő, Petőfi Sándor u. 56. Tel.: +36-48/350-064
Ófalui főtér Kulcsszavakban mindaz, amit itt érdemes megnézni: Fogadó az Öreg Malomhoz, „Kisház” (a település egyik legrégebben épült lakóháza), a Pap-palló és az egykori parókia épülete, a tér fölé magasodó harangtorony és a Tájház.

Jósvafői Tájház Az épületegyüttes, az ún. Szakál-porta 1890-ben épült. A lakóház a vidékre jellemző épület: egy szobasoros, nyeregtetős, oromfalas ház, udvara felől faoszlopos tornác tapad hozzá. Melléképületei is jellegzetesek. A porta bejárata mellett pinceház található – alsó szintjén előtérrel és kőboltozatú pincetérrel, felső szintjén szénatárolóval. De vannak itt különböző ólak is, sőt nyári konyha, istálló, csűr és kocsiszín.
A házban és a melléképületekben ipar- és helytörténeti kiállítás, ill. a helyi mező- és erdőgazdálkodás eszközeit, valamint a környék nagy barlangjait és ezek megismerésének történetét bemutató gyűjtemény tekinthető meg.
A 2007-ben „Az év múzeuma” címet elnyert Jósvafői Tájház nyitva tartása:
április 1. – szeptember 30. hétfő-csütörtök 10:00-16:00
október 1.-március 31. előzetes bejelentkezéssel
Jelentkezés, információ: Berecz Béla +36/303311-722, berecz_bela@freemail.hu

Felszíni túrák
A település és közvetlen környékének bemutatása a karsztfelszín élő-és élettelen természeti értékének, ill. az ember által létrehozott kulturális örökség bemutatóhelyeinek felfűzésével kialakított túraútvonalon történik. A különböző hosszúságú és időtartamú vezetett nappali és éjszakai felszíni túrák során a Nyitott Színben helyi ételek és italok kóstolására, ill. oktatási, néprajzi, gasztronómiai és művészeti programok igénybevételére kínálkozik további lehetőség.

Jósvafői kultúrtörténeti séta
Az 500 m hosszú és 50 m szintkülönbségű felszíni túra kb. 1 óra alatt járható be.
Megálló- és bemutatóhelyek: Református templom – Ófalui-főtér – Tájház

Jósvafői ófalui séta keretében
Az 1.500 m hosszú és 100 m szintkülönbségű felszíni túra kb. 2 óra alatt járható be.
Megálló- és bemutatóhelyek: Harangtorony és fejfás emlékpark – Izraelita temető – Református temető (kilátópont) – Református templom – Huszita ház – Kúria (Oktatóközpont, ill. Hucul Ménesközpont) – Jósva Erdei Iskolai Bázishely – Ófalui-főtér – Tájház.

Jósvafői faluséta
A 2.500 m hosszú és 100 m szintkülönbségű felszíni túra kb. 3 óra alatt járható be.
Megálló- és bemutatóhelyek: Baradla-barlang jósvafői végponti kijárata és fogadótere (Tengerszem Szálloda és Étterem) – Baradla-Alsó-barlangok és Jósva-forráscsoport – Tengerszem-tó – Malomárok – Nyitott Szín – Harangtorony és fejfás emlékpark – Izraelita temető – Református temető (kilátópont) – Református templom – Huszita ház – Kúria (Oktatóközpont, ill. Hucul Ménesközpont) – Jósva Erdei Iskolai Bázishely – Ófalui-főtér – Tájház

Jósvafői szőlőhegyi túra pinceház látogatással
A kb. 4.500 m hosszú és 150 m szintkülönbségű körtúra helyi vezetővel kb. 4 óra alatt járható be. A Jósvafőtől kb. 2,5 km-re található Szőlőhegyen pinceház látogatás szerepel a programban. Túraindulás: a vezetett felszíni túra az Ófalui-főtéren található Kisház kertjében épült Nyitott Színből indul.

További információ és előzetes időpont egyeztetés:
Berecz Béla
Tel.: 30/3311-722 E-mail: berecz_bela@freemail.hu
További részleteket Jósvafő honlapján találhat http://www.josvafo.hu

«
»