Edelényi látványosságok

Edelényi látványosságok

A város határában található az Árpád-kori eredetű Borsodi Földvár, a megye névadója. Tetejéről nagyszerű panoráma nyílik a Bódva-völgyére. A földvár területén talált tűzvész által elpusztított falu Magyarország legnagyobb kiterjedésű 10. századi települése. A vár lábánál több egybefüggő portán mutatja be a Borsodi Tájház a Bódva-völgy lakás- és textilkultúráját, kismesterségeit, illetve a földvárban folyt ásatások leletanyagát: cseréptöredékeket, gabona- és ételmaradványokat („ősgulyás”). A sánc egy rekonstruált részlete is megtekinthető.
A műemlék jellegű, későbarokk Borsodi Református Templom a földvárral azonos dombon, de annak sáncain kívül épült 1791-ben. A famennyezet, a két tájképes karzat, az öt padelő és a szép népi faragású szószék kvalitásos munka. A mai templom helyén 1706-ban még sövénytemplom állt, mellette egy középkori temetőt találtak roncsolt állapotban.
Az Edelényben található L’Huillier–Coburg Kastély Magyarország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélya. Jelenleg felújítás alatt, előreláthatólag 2012 tavaszán nyitják meg újból a nagyközönség számára. A kastélytól egy Bódva-holtág által elválasztott Edelényi Református Templom építésének idejére gótikus ablakai utalnak. Figyelmet érdemel az előtér színes üveglámpája és üvegablaka is.

Látogatható
Borsodi Földvár: az év minden napján szabadon látogatható
Borsodi Tájház: Borsodi út 155.
Borsodi református templom: előzetes bejelentkezéssel. Tel.: +36-48/341-619 (parókia)
Edelényi református templom: előzetes bejelentkezéssel. Tel.: +36-48/341-916 (parókia)
Állandó programok, túralehetőségek
Túralehetőségek:
Császta Szőlőhegy – kálvária, pincék, kilátó, székelykapu

«
»