Aggtelek látnivalók

Aggtelek látnivalók

Aggteleket mint magyarok lakta települést elsőként egy 1295-ös oklevél említi Ogogteluk néven. Antal István Bertalan, aki Aggteleken született és jegyzőgyakornokként valamint szociális titkárként összesen hét évet munkálkodott, később megírta Aggtelek történetét. Az előbb említett oklevél adataihoz kapcsolódóan Ő úgy vélte, Aggtelek keletkezése az 1280-as évekre tehető. A másik elmélet szerint,- amit Dr. Dénes György történész neve fémjelez- lényegesen régebbi magyar település Aggtelek. Létrejöttét a tatárjárás előttre helyezi.

Kilátó a barlangbejárat fölött A Baradla-barlang aggteleki bejárata fölé magasodó 51 méter magas sziklafalról nagyszerű panoráma tárul elénk. A fedetlen, mészkősziklákkal borított karszt peremén állva megcsodálhatjuk az Ős-Sajó hordalékával borított fedett karsztot.
Ördögszántás és az Aggteleki-tó A falu határában található, egykor erdővel borított Tó-hegyen, a fedetlen karszt nagyon szép példája, az ún. Ördögszántás figyelhető meg. A sziklákon megfigyelhetőek az egykori fák gyökerei által kioldott, többé-kevésbé kerek, esetenként meglepő hosszúságot elérő, gyakorta elágazódó gyökérkarrok, népies nevükön madáritatók.
Az Ördögszántás alatt terül el az Aggteleki-tó, amely a Baradla egyik víznyelőjének eltömődésével jött létre, feltehetően a Tó-hegy fáinak kivágása után. A tó a 18. században még nem létezett, helyén egykor káposztáskert terült el.
Mészégető kemence Az aggtelekieket régebben meszeseknek hívták. Az Aggteleki-tó szomszédságában felépített mészégető kemence ennek a – falu lakosai számára valaha fontos – bevételi lehetőségnek állít emléket.
Református templom A templom a 13. században épült, a tatárjárás után. Ennek bizonyítékai a déli oldalán kívülről ma is látható, befalazott román kori ablakok. A falu lakossága a 18. században annyira megnövekedett, hogy kibővítették a templomot, ekkor toldották az északi oldalhoz a bejárati előteret, az ún. cintermet is. Az 1858. évi, szinte az egész falut sújtó tűzvészben a templom fazsindelyes tetőszerkezete, belső berendezései is elégtek. A felújítás során készült festett kazettás famennyezet a II. világháború során pusztult el, amikor a templomot hadikórházként használták, és a belső berendezéseket feltüzelték. Mindezek következtében jelenleg a környék legpuritánabb templomaként tartják számon.
Fejfamúzeum és Kopjafa Emlékpark Az egykori Gömör vármegyében az emberek többsége református vallású volt. Ezen a vidéken az oszlopos sírjel, a fejfa volt a legjellemzőbb temetkezési jel. A fejfa sok mindent elárult az alatta nyugvó személy származásáról, neméről, koráról. Érdemes megemlíteni, hogy az aggteleki temetőben a fejfák írott oldalai nem a sír felé mutattak, hanem a templom és a torony felé. Az emlékparkban a hagyományos, fából faragott fejfatípusok mellett, az Aggtelek történetében kiemelkedő szerepet játszó személyeknek emlékül állított kopjafák láthatók. Így megtekinthető többek között Dr. Jakucs László, Vass Imre és az 1848-49-es szabadságharcban elhunyt Szegő Rafael emlékoszlopa is.
Harangtorony A harangtorony az egykori “látótorony” helyén, a templomtól mintegy 200 méternyire található. Az 1800-as évek elején épült népies barokk stílusban.
Tájház A tájház egy 20. század eleji zsellérszobát mutat be, amely konyhaként és lakóhelyiségként is szolgált. A szoba korabeli használati tárgyakkal van berendezve, de gazdag textilgyűjteménnyel is rendelkezik. Előzetes bejelentkezés alapján rakott sparhétján (és esetenként benne) készített ételek kóstolására nyílik lehetőség.
Látogatás és jelentkezés: előzetes bejelentkezéssel (min. 3 nap.),
Aggtelek Polgármesteri Hivatal
Tel.: 48/350-208, 48/503-209

Aggteleki faluséta
Az érdeklődők a séta során megismerkedhetnek a karszt élővilágával, gyönyörködhetnek a jellegzetes karsztképződményekben, valamint a helyi gazdálkodást jellemző ún. nadrágszíj parcellákban. Történelmi épületeket tekinthetnek meg, ellátogathatnak a barlanghoz kapcsolódó neves személyiségek emlékhelyeihez.
Túravezetővel kb. 3 óra alatt járható végig. Igény esetén rövidebb útvonal is bejárható, ekkor a túra a Tószínpadnál kezdődik.
Egész évben, előzetes jelentkezés (min. 3 nap) esetén.
A túrán részt vevők maximális létszáma 30 fő.

Jelentkezés, információ:
Szűcs Istvánné Tel.: 30/435-4788
Aggtelek, Polgármesteri Hivatal 48/503-208

«
»